Често задавани въпроси

1. Как да поръчам?

В online системата поръчки се приемат 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Това става много лесно, единствено трябва да следвате описаните в онлайн магазина стъпки. Първото нещо, което трябва да направите, е да си изберете артикул и с помощта на бутон “Добави в количката” да го прибавите към нещата, които искате да закупите. След това с бутон „Продължи пазаруването” може да се върнете в системата и да добавите останалите неща, които искате да закупите. След като сте добавили във Вашата виртуална количка всички продукти, които желаете, с бутон “Поръчка” преминавате на етап регистрация. Ако не желаете да се регистрирате, може само да напишете Вашият e-mail.  Той ни е нужен, за да имаме обратна връзка с Вас. След това е необходимо да напишете адреса на доставка и начина, по който искате да платите. Ако вече имате регистрация, може да изполвате бутона „Вход”, за да спестите време и да не въвеждате Вашите данни отново.

След завършване на Вашата поръчка онлайн, наш консултант ще се свърже с Вас до 48 ч по телефона или чрез e-mail за потвърждаване на поръчката.

Поръчката се води приета от нас и срокът за изпълнение започва да тече след получаване на сумата за плащане. За артикулите, които се допуска заплащане с наложен платеж, поръчката се приема за приета след като наш консултант се свърже с Вас по телефона и потвърди поръчката.

Потвърждаване на поръчките не се извършва в неделя и на национални празници.

За възникнали въпроси или затруднения, не се колебайте да ни пишете на e-mail info@mebelionline.eu или да ни потърсите на (00359)888215348. Работно време: 9-17ч.

2. Как мога да платя?

Може да изберете между банков превод, чрез VISA или MasterCard карта, на място в офиса на фирмата или чрез TBI кредит. Плащане при доставка с наложен платеж се допуска за артикули на стойност под 150лв. По-подробно това е описано на страницата”Условия” в графа ” Начини на плащане”.

3. Какъв е срокът за доставка?

Това зависи от избраните от Вас артикули. Ако това са от категорията аксесоари, срокът е 5 работни дни. Ако са от “аксесоари и допълнителни елементи за спалнята”, срокът за доставка е 7 работни дни. Продуктите от категория “за градината” са със срок на доставка 17 работни дни. Ако са от другите категории, срокът е 30 работни дни. Изключение правят продуктите, за които е упоменато друго в описанието на продукта. При поръчка на няколко продукта, за срок на доставка се приема най-дългия от тях.

След завършване на Вашата поръчка онлайн, наш консултант ще се свърже с Вас до 48ч, по телефона или чрез e-mail, за потвърждаване на поръчката и уточняване на всички детайли.

4. Колко струва доставката?

Предлагаме различни варианти. Тя зависи от населеното място, обема и теглото. Цената на доставката може да я видите преди избора на начин на плащане. В нея се включва доставка до адреса на клиента, но не се включват товаро-разтоварни дейности и пренасяне.

Използваме куриерските услуги на Спиди и цените на доставките са съгласно техните тарифи.

Във видеото по-долу може да видите демонстарция как да поверите цената на доставката на избраните от Вас продукти.

 

 5. В цената включен ли е монтажа на мебелите?

Не, не е включен, освен ако не е упоменато изрично в описанието на мебелите. Всички мебели имат подробна схема за монтаж. Монтаж на мебели на обща стойност над 4000лв е безплатен за София-град. За някои продукти има опция, още по време на добавяне във виртуалната количката, да си изберете дали искате и монтаж. Ако не е дадена такава опция, а на вас ви е необходим, то опоменете това при извършването на поръчката или се свържете с нас и ще уговорим условията.

6. Мога ли да върна закупена стока? 

Нашите продукти се изработват след задаване на конкретната поръчка, която се потвърждава с обаждане на клиента на посочения от него телефон. Поради тази причина продуктите, които са поръчани се тълкуват по Чл.55, ал.2, т.3 от Закона за защита на потребителя и не подлежат на  връщане от клиента, с изключение на случаите, в които продуктите са с дефекти или не отговарят на описанията в сайта.

7. Цветовете на снимките отговарят ли на действителността?

Снимките и визуализациите, показващи цветовете на предлаганите продукти, могат да изглеждат различно, в зависимост от настройките на Вашия монитор.

Почти всички мебели са описани с точния декор, от който се произвеждат.

8. Как да съм сигурен, че няма да се злоупотреби с личните ми данни и кредитни карти?

Личните данни се използват единствено за обслужване на потребителите – приемане и изпълнение на поръчки, доставяне на информация под формата на информационен бюлетин и връзка с потребителите в случай на възникване на проблеми, свързани с поръчката. Имаме регистрация като администратор на лични данни по Закона за защита на личните данни.

По отношение на кредитните карти погледнете в “Условия”, частта ” Поверителност на данните”. Там е обяснено по-детайлно защитата на Вашата карта.

9. Посоченото тегло реално ли е?

Посочено е това тегло, спрямо което се изчислява доставката. Това може да бъде или реалното или обемното. По изискване на спедитора се взима предвид по-голямото от двете.