ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО СТРУВА ТАЗИ КАРТИНКА?

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО СТРУВА ТАЗИ КАРТИНКА?
4 March, 2019

Помните ли колко платихте последния път когато използвахте хамали, за да качите нещо в апартамента си? 20лв, 60лв, а някой може би 100лв или повече. Това е тежък физически труд, които не всеки може да го свърши и води след себе си до редица физически проблеми. За това е редно да бъде заплатен. Тези хора с това си изкарват прехраната, изкарват прехраната и на целите си семейства.

А сега да ви попитаме нещо друго.

Помните ли колко платихте последния път, когато свалихте някоя картинка от някой сайт, за да я използвате някъде? Може би си мислите “О, я стига! Това е само една картинка.”. Може би си казвате “Е, какво толкова!”. Може би! Но замисляли ли сте се как се ражда една картинка? Знаете ли колко часа труд стой зад една картинка? Знаете ли колко хора стоят зад нея?  Да, хора! Хора, които също като хамалите, хранят семейства си с този труд. С уменията си да раждат идеи, да създават картинки, да изчисляват конструкции, да създават продукти, които да радват, да бъдат полезни и да създават бита на редица хора.

Всяка картинка представлява всеобразна рожба на хората, които седят зад нея. От зачеването на идеята до раждането ѝ минава неопределен период от време, които никой не може да измери. След това тази идея търпи развитие, променя се, обсъжда се. Скицират се различни варианти, които се обсъждат с техническите лица – конструктори, технолози и пр. След това идеите отново се връщат в начална точка, за да бъдат изчистени от неточности. Създават се изображения, които са фотореалистични. След това отново се обсъждат и ако е необходимо, проекта отново се връща в началната си точна. И така толкова пъти колкото трябва, докато се създаде един успешен продукт. Често пъти този процес отнема повече от 40ч труд. Често пъти зад този процес стоят по 3-4 човека, а дори и повече. Често пъти този процес води след себе си до редица професионални заболявания, които костват съдбите на цели семейства.

Интелектуалният труд е също толкова ценен колкото и физическия. Интелектуалната собственост е също толкова значима, колкото и новата ви кола. Интелектуалният потенциал е в основата на всичко физическо, до което се докосвате. Носи своите рискове и отговорности.

Поводът за написването на тези редове е поредният случай, в които се натъкваме на грубото използване на изображенията и текстовете от нашия магазин, без никои да е потърсил нашето съгласие и да е отбелязал или споменал от къде са взети те.

Скъпи колеги, приятели, любители и пр.,

Благодарим ви, че харесвате нещата, които правим! Благодарим ви, че се опитвате да ни подражавате! Благодарим ви, че следите всичко, което правим!

Искрено ви молим, следващия път когато използвате наши изображения, текстове, схеми и пр, да отбележите първоизточника – mebelionline.eu! Използваме възможността да ви напомним, че употребата на чужда интелектуална собственост с комерсиална цел, без изричното разрешение на собственика, се преследва от закона. Използването на интелектуална собственост без комерсиална цел се извършва по строги правила, които са подробно разписани в същия закон.

 От екипът на mebelionline.eu