fbpx

Какво не знаех за спалнята?

спалня с балдахин

Какво не знаех за спалнята?

Никога няма да забравя един мой клиент, които дойде  с желанието да му обзаведа спалнята. Всичко както си му е редът – нов апартамент, празна стая, млад ерген и силно его. Когато го попитах какво иска и какво си представя, той ми отговори с едно изречение: “Искам, когато момичето влезе вътре, да му е ясно за какво става въпрос.” Кратко и изчерпателно. Да си призная, най-много обичам клиенти, които описват атмосферата, за която мечтаят, а не изброяват всички предмети, от които имат нужда. По този параграф и по още няколко такива, този случай стана един от любимите ми.


Тогава се замислих какво не знам за спалнята. По принцип сме свикнали да я възприемаме като интимната част от всяко жилище, в която човек трябва да намира спокойствие, възможност за уединение и релакс. С други думи там трябва да е “рая” в дома.  Обаче рая за всеки е различен.

Вече повече от 5 години от както съм поела по своя професионален път, обръщайки се назад си давам сметка, че има някои неща, които промениха представата ми за спалнята и които никой никога не ми бе казал. Какво научих от практиката?

 

Голяма част от семейните двойки спят разделени. Факт! Аз явно съм още малка и живея с идеалистичната  представа, че вечер една семейна двойка си ляга в еднообщо легло и заспиват един в друг. Ех, приказки! Тук Наталия Кобилкина би изпъкнала с оригинален анализ на причините довели до този факт. Но каквито и да са те, това което аз съм забелязала е, че това е едно от най-притеснителните неща за споделяне от клиентите.  Скъпи клиенти, никой дизайнер, проектант, архитект и пр. няма да се впечатли от подобно откровение! Не сте първите, но моля ви, кажете си възможно най-рано!

 

спалня

Всички ергени мечтаят за розова спалня. Ха сега! Изненадах ли ви? Ще си спестя разказа за един от първите ми клиенти, който беше ерген, но е факт, че бях изумена, когато видях розовите стени. Въпреки всичко, което бях учила и чела за цветовете, до този момент представата ми за ергенската спалня и розовото бяха две взаймноизключващи се неща. В практиката ми всички ергени, с които съм работила, подробно ми обясняват как розовата спалня е тяхната. А аз подробно им обяснявам как това не е техният цвят. Преценката чия представа е изкривена ще оставя на Вас. За протокола ще отбележа, че винаги съм постигала споразумение по темата.

розова спалня

Илюзията за балдахиновите легла. Малки и големи, мъже и жени, винаги се минава през разговора за балдахиновото легло. Не съм и подозирала колко много хора си мечтаят за това. Чудя се кое е толкова привличащо в тях. Може би жените, когато са били малки момиченца, са чели приказки за принцове и принцеси, може би има нещо кралско и величествено или нещо нежно и детинско. Все качества присъщи на жените. Ами мъжете? Защо рано или късно и мъжете минават през етапа с балдахиновите легла? Не съм специалист по мъжката психика, но си мисля, че техните илюзии са в стил Вин Дизел във филма “Трите хикса”. Сигурно си представят  приключения като от саундтрака на филма Joi-Lick. Знам ли?! Но мечтите са за да се сбъдват.

спалня с балдахин

 

Предполагам, че още няколко пъти ще се преобърнат представите ми за спалнята, а и не само за нея. Но това е част от очарованието на професията ми.

 

 

Използваните изображения имат за цел да илюстрират материала. Те са взаимствани от http://www.designsnext.com/, http://scoutski.com/, http://eugeniamariaefendy.blogspot.com/, http://ayu3d.blogspot.com/, http://www.retrotogo.com/

 

About the author

Лилия

интериорен дизайнер

Related Posts

лятно настроение

Добрият коктейл върви с добра атмосфера

В резултат на големите жеги навън и обзелото ни лятно...

Leave Your Comment